2009-01-24

Ångkokt sej med garnityr och kokt potatis

4 Vi åt det här på söndagen och det visade sig vara fantastiskt gott. Sonen smaskade is sig fisken med förtjusning medans "jag tyckej inte om fisk längje"-dottern bara smakade och sedan kalasade på gröna ärter istället.

4 st portionsbitar, sej eller torskrygg
1.5 msk salt

Klassiskt garnityr:
2 st kokta ägg
400 g färska räkor med skal
dillkvistar
1 msk färskriven pepparrot

Tillbehör:
100 g brynt smör

Torrimma fisken först, det vill säga lägg fiskbitarna på ett fat och salta dem rikligt. Låt stå ca 30 minuter. Ju tjockare bitar, desto längre tid.
Skala och hacka äggen. Skala räkorna och plocka dillen. Blanda försiktigt ägg, räkor, dill och pepparrot till en sallad.
Torka av fiskbitarna och lägg dem i en ånginsats.Koka upp en kastrull med vatten, med lämplig storlek för ånginsatsen. Placera insatsen ovanpå det kokande vattnet (doppa ej). På med lock.
Beräkna 7–8 minuter - eller beroende på tjocklek. Servera fisken med pressad potatis, gröna ärter, sallad och brynt smör.
1.5 2 400 1 100

Inga kommentarer: