2009-01-09

Jordnötssoppa från Swaziland

Jag gjorde den här soppan ett antal gånger medans barnen var så pass små att de inte åt "vuxen" mat. Sedan bestämde jag mig i kväll för att jag var sugen på den. (Laxen jag planerat för i matlistan blir mat imorgon istället.) Barnen åt nästan en hel vuxenportion var. Inte illa, för den är himla mäktig!
Jag hade i lite extra tomat (en burk hela tomater i tomatjuice) och några droppar grön tabasco den här gången. Det gjorde pricken över i:et.
Egentligen är det väl lite mer en stuvning än en soppa, eftersom den är väldigt tjock. Det är nästan så man kan ställa skeden rakt upp i soppan!


Jordnötssoppa från Swaziland
4 port

1 1/2 dl jordnötssmör
1 gul lök
1-2 tomater
1 stor potatis
2 msk långkornigt ris
3 dl vatten
2 grönsaksbuljongtärningar
lite svartpeppar

Skala och hacka löken, skala och skär potatisen i små tärningar. Blanda lök, potatis, ris, vatten och buljong och låt koka under lock 10-12 minuter.
Lägg eventuellt tomaterna i kokande vatten så att skalet kan dras av.
Hacka tomaterna, blanda ner i kastrullen tillsammans med jordnötssmöret.
Låt puttra ca 20 minuter.
Smaka av med peppar och späd eventuellt med lite vatten.

Inga kommentarer: