Det här är ett gammalt Allt om Mat-recept om jag minns rätt. Det är så gott att det blivit vår nyårsmat en hel massa år i rad. Underbar mat där tillbehören till oxfilén spelar huvudrollen! Varje år letar jag efter receptet och blir nervös fram tills dess att jag hittar det igen, så nu ska jag ha det här, på ett mer lätthittat ställe. :)
Recepten är till 6 personer, såsen och basilikamoset kan förberedas i god tid (moset gratineras strax innan man skall äta, såsen värms på och man vispar i smör precis innan servering). Oxfilén kan man bryna i förväg och sedan ge en skjuts in i ugnen så den också blir genomvarm och färdigstekt.
Oxfilé antar jag att de flesta vet hur man steker. Det skall vara ganska rejäla bitar, man skall bara salta och peppra och steka på, det är tillbehören som är huvudsaken i den här rätten.
Balsamicosås
1 1/2 msk strösocker
3 msk lagrat (gott) balsamvinäger
1/2 flaska rött vin (går även med matlagningsvin om man har en budget att hålla)
3 msk kalvfond
1 msk majsena majsstärkelse (går att använda maisenaredning också)
2 msk kallt smör
ev lite salt
Smält sockret i en liten kastrull och låt det bli ljusbrunt. (Akta så att det inte bränns.)
Dra kastrullen åt sidan och häll på vinägern, men se upp - det kan skvätta ganska rejält!
Tillsätt rödvin och kalvfond.
Koka ihop 10-15 minuter utan lock.
Rör ut majsstärkelsen med lite vatten och häll i den kokande såsen. Koka upp igen och låt puttra en minut eller två tills den tjocknat lite.
--- Hit kan man förbereda.
Precis innan servering: Värm såsen och vispa i smöret klickvis. Smaka av med salt.
Chevrégratinerat basilikamos
6 ark vårrulledeg (filodeg)
3/4 kg mjölig potatis
3 äggulor
2 msk smör
1 tsk salt
2 krm peppar
20 finhackade basilikablad
1/2 pressad vitlöksklyfta
smör till pensling
6 tunna skivor chevré eller annan getost
Låt vårrulledegen tina enligt förpackningens instruktioner.
Skala och koka potatisen.
Häll av vattnet och stöt sönder potatisen. Tillsätt smör, äggulor, salt, peppar, vitlök och basilika.
Smält ett par matskedar smör och pensla degarken. Lägg ner i "muffinsformar" (sådana där i plåt med fördjupning) med den penslade sidan nedåt. Nyp till hörnen. Observera att du inte kan lägga i bara ett lager deg, du behöver 2-3 lager för att det ska hålla vid servering! Vik arket och pensla med smör mellan lagren.
Fyll med mos (om du gör det i förväg så kan det vara en idé att låta moset svalna först) och lägg sedan på getosten. (Några pinjenötter ser trevligt ut ovanpå. Lägg då på dem de sista 10 minuterna av gratineringen ungefär)
Gratinera i nedre delen av ugnen i 225 grader 12-15 minuter, något längre om moset är kallt.
Servera såsen och moset till oxfilé, gärna med lite vackra grönsaker (tex sockerärtor) och en grönsallad med vackra blad till.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar