2009-12-14

Mina favoritsillar

Blåbärssillen funderar jag på att ha som "årets nya julrätt". Den ser allt bra spännande ut...

Blåbärssill 

150 g matjessillfilé, avrunnen vikt
2 dl creme fraiche
2 dl blåbär (finns i frysdisken i affären)
ca 10 cm purjolök (den vita delen)
1 dl hackad dill
1 msk flytande honung
Några kvistar färsk timjan
peppar
Skölj sillfiléerna under kallt vatten och torka torrt med hushållspapper. Skär i ungefär 1 cm breda bitar.
Blanda de frusna blåbären med creme fraiche. Hacka purjolöken, rensa timjanskvistarna och blanda alla ingredienser inklusive den avrunna sillen. Smaka av med peppar.
Låt stå i kylskåpet ett par timmar eller över natten. Servera med kokt potatis eller kanske på knäckebröd.


Sillfavoriten alla kategorier är min hemblandade citronsill. Den är så god att min väninna, som inte gillar sill, tar om av den...

Citronsill

1 liten burk Abbas löksill eller Abbas inlagda sill (eller egeninlagd sill i bitar)
1 citron - rivet skal & saft av halva.
2 msk flytande honung
1 dl matlagningsyoghurt
1 dl crème fraiche
1/4 tsk salt
svartpeppar från kvarn

Häll av spadet från sillen. Behåll lök och kryddor med sillen. Blanda samtliga ingredienser till en citronsås. Blanda sill och sås, lägg i sillburk eller serveringsskål.
Sillen är godast samma dag och håller sig i ca 3 dagar.

1 kommentar:

-ae- sa...

Blåbärssillen ska jag nog göra om en aning till nästa gång. Halvera mängden dill och använda avrunnen löksill eller inlagd sill, precis som när jag gör citronsill. Det borde göra susen. :)