2009-12-21

Mandelmusslor

Att äta mandelmusslor med hjortronsylt och grädde är en tradition som svärmor introducerade mig till. Jättemumsigt till Kalle! Jag använder mig av engångs aluminiumformar och det visade sig att de inte behövde smörjas. Drar man lite i formen så formligen hoppar mandelmusslan upp ur den!

Det här är en halv sats, det känns som att man inte behöver så många fler om man som vi endast äter kakor till jul... :)

Mandelmusslor
(ca 20-25 st)

50 g skalad sötmandel (skålla och "poppa" loss skalet eller köp färdigskalat)
2,5 dl vetemjöl
100 g rumstempererat margarin
0,75 dl strösocker
smält margarin till formarna

Mal mandeln fint. Arbeta ihop mjöl, margarin, socker och den malda mandeln till en deg. Låt vila kallt i 1 timme.
Sätt ugnen på 200°. Pensla formar med det smälta margarinet.
Rulla ut degen i rullar och dela i 20-25 bitar och tryck ut dem i formarna. (Ovala mazarinformar brukar man använda.)
Grädda i ca 8–10 minuter, stjälp upp kakorna ur formarna medan de är varma. Låt svalna på galler.

Servera mandelmusslorna fyllda med vispad grädde och  hjortronsylt.

Inga kommentarer: