2009-04-09

Um man jetar kaipsäupu sjua gangger förrän gauken ropa, så far man int ladisdingnu

Eller för de av er som inte förstår gotländska;
"Om man äter kaipsoppa sju gånger innan göken gal så blir man inte vårtrött."

Vi har ätit kaipsoppa idag och det var himla mumsigt! :)
Eller ja... Inte riktigt kaip, men nästan. Jag fick ramslök i dagens leverans från Årstiderna, och kunde inte låta bli att laga kaipsoppa på den och några potatisar. Tillsammans med smörgåsar av danskt rågbröd och ramslökskeso så var det gudomligt gott!
Kaip är en sorts vild liten purjolök som växer på gotland. Ramslök är en vildväxande lökväxt där man äter bladen, de ser lite ut som liljekonvaljblad och smakar åt vitlökshållet.

Kaipsoppa
Ca 4 portioner

1,5 msk smör
1,5 msk mjöl
1,2 liter buljong (kyckling eller grönsaks eller blandat)
3 medelstora potatisar
1,5 dl grädde
3 dl strimlad kaip (eller ramslök)
Några droppar tabasco, peppar, ev lite salt

Gör så här
Smält smöret i en soppgryta. Tillsätt mjölet och vispa runt. Låt fräsa en kort stund men inte bli brynt. Tillsätt buljongen och låt koka upp. Strimla kaipen. Skala och skiva potatisarna och låt potatisen koka i buljongen tills de går att vispa sönder i mindre bitar. Tillsätt grädde och låt allt bli genomvarmt. Tillsätt kaipen, rör om och ta från plattan. Smaka av med kryddorna.

Jag serverar med ägghalvor och goda smörgåsar. Den här gången hade jag som smörgåstoppning keso som jag blandat med salt, peppar och strimlad ramslök.

Inga kommentarer: