Men i år... Ja då ska det bli flädersaft, marmelad och massa sånt!
Flädermarmelad
Ingredienser
30 nyplockade klasar fläderblommor
1 st citron
25 g vinsyra eller citronsyra
2 kg strösocker
1 liter vatten
180 ml pektin (Certo)
Skaka blomklasarna så att damm och eventuella insekter ramlar bort. Skölj blomklasarna.
Tvätta citronerna noga i ljummet vatten. Skiva dem tunt.
Varva blommor, citron och vinsyra.
Koka upp vattnet med 1 kg socker så sockret löser sig. Häll det över blommorna och låt det hela stå 3-4 dygn.
Sila bort citron och blommor.
Koka upp med 1 kg socker och låt koka livligt 1 minut.
Tag grytan från värmen och rör ner pektin. Rör sakta i 5 minuter.
Häll i väl rengjorda burkar och tillslut dem. Förvaras kallt.
Om marmeladen blir för tunn/lös kan den kokas upp igen och mer pektin tillsättas.
Använd som smörgåspålägg, fyllning i kakor och tårtor eller till garneringsgelé till tårtor.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar