Det ska bli spännande att smaka av den när den är klar på söndag.
Fläder- och jordgubbssaft
ca 3,5 liter30 klasar nyutslagna fläderblomsklasar
2 citroner
500-600 g jordgubbar i skivor (frusna går fint)
30 g citronsyra
2 kg socker
2 liter vatten
ev atamon
Skölj klasarna för att avlägsna kryp av allehanda slag. Skiva citronerna och jordgubbarna. Ta bort citronskivor som enbart består av skal och "vitt". Drag bort större delen av det gröna på blomklasarna och lägg blommorna i en stor bunke. Varva blommor med citronskivor och jordgubbar. Strö över citronsyran.
Koka upp vattnet och blanda i sockret så att sockret löser sig. Häll den kokheta vätskan över blommorna.
Låt stå i 5 dygn, sila av och frys in i påsar. Tillsätt atamon eller natriumbensoat ifall du önskar längre hållbarhet.
Jordgubbarna och citronskivorna kan man koka marmelad av. Mixa i så fall citronskivorna lite snabbt och använd syltsocker.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar