Tjälknöl är så gott att det vattnas i munnen bara jag tänker på det. Och inte är det svårt heller. Det enda är att det tar ganska lång tid att få klart, men å andra sidan begränsar sig den aktiva arbetsinsatsen till ungefär 15 minuter, och då har jag räknat med tiden det tar att diska efteråt...
Servera med en god potatisgratäng, svartvinbärsgelé och så gärna en gräddig svampsås! Grönsaker till också naturligtvis.
Tjälknöl
1 bit rostbiff från nöt eller älg, ca 1,5-2 kg. Djupfryst i så "bollaktig" form som möjligt.
Lag:
1 liter vatten
1 dl salt
2 msk socker
2 lagerblad
1 tsk krossad svartpeppar
2 msk krossade enbär
Sätt ugnen på ca 85 grader. (Ja, den ska vara så pass kall.)
Lägg det djupfrysta köttet på galler över en ugnssäker form och sätt in i ugnen, långt ner.
Efter ca 2 timmar har köttet tinat och man kan stoppa in en termometer i den tjockaste änden. När termometern visar ca 64 grader celcius är köttet klart. Det kan ta uppemot 9-11 timmar!
Nu ser det ganska mörkt och läbbigt ut, och kompakt är det, men det gör inget! Eftersom köttet tinat i ugnen så har det förslutits samtidigt och det är mört och saftigt inuti.
Blanda ingredienserna till lagen och koka upp det. Lägg köttet i en trång form eller kastrull och häll lagen över. Se till att hela köttbiten blir täckt (eller i det närmaste täckt). Har du för stor form får du koka extra lag.
Ställ formen nånstans kallt i 4-5 timmar. (Vintertid brukar balkongen vara perfekt.) Ta upp ur lagen och torka av köttet. Skär i tunna skivor och njut.
Färdig tjälknöl går utmärkt att frysa. Se bara till att låta det tina långsamt och frys helst i bit.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar