2009-03-28

Suveräna pannkakor

Jag tycker att detta pannkaksrecept är helt suveränt. Och så är det lätt att komma ihåg mängden ingredienser! Det är inte helt fy skam...

Servera pannkakorna med sylt, bär, glass, grädde, socker eller vad du nu råkar gilla. Eller så kan du förvandla dem till crepes med lite stuvning i mitten. Eller stek en jättesats på en pannkaksstekare och gör crepes dagen efter!

Till 1 person
1 ägg
1 dl mjöl (gärna fullkornsvetemjöl eller fullkornsdinkelmjöl)
2 dl mjölk
salt
smör&rapsolja (eller smält smör)

Till 4-5 storätare
5 ägg
5 dl mjöl (gärna fullkornsvetemjöl eller fullkornsdinkelmjöl)
10 dl mjölk
salt
en rejäl slatt smör&rapsolja (eller smält smör)

Jag brukar tillsätta finriven morot och ibland havregryn i smeten. Det blir gott och moroten ger pannkakan en trevligt gyllene färg. Rödbetor ger fin röd färg, och hackad spenat ger gröna pannkakor. Finfördelad blomkål funkar också men färgar av naturliga skäl inte din pannkaka.
Man kan också ha i tex en näve havregryn.

Vispa ihop mjöl och hälften av mjölken till en klumpfri smet. Tillsätt övriga ingredienser och vispa som en tok. Låt stå och svälla i minst 20 minuter. Stek i inte för het panna (eller ännu hellre på plättstekare) med lite fett i pannan.

Inga kommentarer: