2009-03-10

Oj så sugen jag blev!

Nu vill jag göra Tina Nordströms halstrade lax med puy-linser! Det låter underbart gott, receptet. Men jag ska nog spara mig till helgen, maken lagar laxgratäng idag och barnen vill nog slippa lax två dagar i rad.

Halstrad lax med blomkålspuré på linsbädd

Ingredienser

Portioner: 4

Tid: 45 minuter

0,8 kg laxfilé med skinnet kvar (men fjällad)
olivolja och smör till stekning
Blomkålspuré:
1 blomkålshuvud
2 msk smör
1 msk crème fraiche
salt
vitpeppar
Linsragu:
2 dl puylinser
4 dl vatten
½ morot
½ palsternacka
1 schalottenlök
2 vitlöksklyftor
1 msk smör
3 msk flytande kycklingbuljong
salt
svartpeppar

Använd en stektermometer för att kolla fiskens innertemperatur, vill man ha fisken helt genomstekt kan man låta den steka lite längre.

1. Börja med blomkålspurén. Skär bort stammen från blomkålshuvudet, dela blomkålen i buketter och lägg i en kastrull.

2. Täck med vatten och koka tills blomkålen är mjuk. Häll av vattnet.

3. Mixa med smör och crème fraiche tills den är helt slät. Smaka av med salt och peppar.

4. Gör linserna. Skala morot, palsternacka, lök och hacka allt utom vitlöksklyftorna fint. Fräs allt i smör tillsammans med linserna. Häll på vatten och buljong och koka försiktigt utan lock tills linserna är mjuka (se anvisning på paketet). Späd med mer vatten, eller kanske en skvätt rödvin, om buljongen kokar bort.

5. Smaksätt linserna med salt och peppar och pressad vitlök.

6. Dela fisken i fyra bitar. Stek i medelvarm stekpanna i olivolja och smör, med skinnsidan nedåt i 5 minuter och sedan ytterligare 10 minuter på svag värme, tills innertemperaturen är 50-55 grader.

7. Värm under tiden linserna i lite smör, och värm på purén om den har svalnat. Garnera gärna med lite gräslök. Servera.

Linserna får mustigare smak om man också fräser med lite strimlad bacon. Och en deciliter av vattnet man kokar linserna i kan ersättas med rött vin. Tina föreslår att man ska servera en rödvinssås till, men om man gör så här – och låter linerna bli lite krämiga – behövs inte det.

Hela artikeln hittar du här.

Inga kommentarer: