2018-12-22

Gelerosor


Den här julen har jag lagat lite annorlunda julgodis jämfört med vad jag brukar.
Det blev tre satser med gelerosor, baserat på ett recept för gelehallon. Men har man ingen gjutform för hallon så tar man vad man har!

Gelerosor
Grundrecept, 15 st gelerosor (+ en skvätt extra)

2 tsk gelatinpulver
0,8 dl vätska, tex äppeljuice i koncentrat (kräver MYCKET smaksättning) eller outspädd, god saft
0,4 dl strösocker (behövs inte om man använder saft)
20 g glukossirap

Förslag på smaksättningar av äppeljuicen - ta i, gelatinet "äter" smaken:

  • 1 g malen saffran
  • 1/2 - 3/4 tsk pepparmyntsolja

Smörj gärna formen med lite olja på en hushållspapperstuss.

Blötlägg gelatinet i ca 2 msk av samma (kalla) vätska som du tänker använda.
Blanda allt annat i en liten kastrull. Koka upp tills sockret/sirapen smält och löst sig med vätskan.
Ta från plattan och vänd ner gelatinet. (Använder du gelatinblad så måste de kramas ur.)
Rör om så gelatinet smält.

Tillsätt valfri smaksättning (behövs ej om man använder saft). Saffran kan du för övrigt peta i redan när du kokar upp vätskan för att få ut så mycket smak som möjligt.


Outspädd ekologisk hallonsaft (1+5 ska den spädas, så rätt så koncentrerad) gav gelerosor som smakade underbart av solmogna hallon...

Inga kommentarer: