2018-12-22

Att ugnsbaka julskinkan

Det är många som köper sin julskinka färdig från affären, men sedan jag "hittade" Percys Kött i Norrviken så har jag varje år köpt en rimmad skinka därifrån och sedan ugnsbakat den invirad i folie på låg värme under en hel massa timmar dagen före dagen före dopparedan. Det blir så mycket godare då!
I år blev det två lite mindre skinkor än den enda på 3,5-4 kg som jag brukar köpa. En vildsvinsskinka från Gårdssällskapet, och en skinka från Percys. Eftersom de vägde i princip lika mycket båda två så tillagade jag dem samtidigt.

Ugnsbakad färsk nysaltad julskinka
Skölj skinkan under kallt vatten och torka av med lite hushållspapper.
Stick in en kött-termometer så att spetsen hamnar i mitten av skinkan. Ta en lång bit aluminiumfolie (typ lika långt som du klarar av att dra ut folien), vik den på mitten och placera skinkan med svålen uppåt på den dubbelvikta folien. Svep in skinkan väl, men låt termometersladden sticka ut.
Lägg den inpackade skinkan på ett galler ovanför en långpanna och sätt in den i 100 graders ugnsvärme. Avbryt tillagningen när termometern visar 68 grader. Öppna folien så skinkan får ånga av en stund.
Gör i ordning en ny foliebit på samma sätt som tidigare. Ta ur termometern och flytta över skinkan till den nya folien och svep in den ordentligt igen. Ta vara på skyn i folien, den är väldigt god som doppa och att ha i långkål eller att värma julkorv i. Du behöver sannolikt späda den en del med vatten vid användning då den är ganska koncentrerad. Du kan hälla skyn i en pet-flaska och ställa flaskan upp och ner. Då stelnar fettet på ett sätt som gör att det lätt att få ut skyn ur flaskan, men fettet stannar kvar.

Ställ ut skinkan på balkongen att svalna, väl övertäckt. Det brukar funka finfint så här års då det är runt 0 grader ute. Även skyn svalnar bra ute. Du ska vänta till skinkan svalnat helt, helst över natten innan du försöker ta bort svålen. Därefter är det dags att griljera!

Jag brukar göra en pepparkaksgriljering, det är gott och juligt!

Inga kommentarer: