2018-12-22

Nyponsorbet med körsbärssoppa och sesamflarn

Det här bjöd jag på till nyår nåt år innan barnen föddes. Det var så himla gott, men jag hade slarvat bort receptet. Vilken tur att jag hittade det igen!

Till 8 personer

Sorbet:
* 1 liter Sagolika nyponsoppa (det blir godast med den faktiskt)
* 2 dl strösocker
* 1/2 vaniljstång
* 1 dl gott muscatvin

Häll upp nyponsoppan i en kastrull och blanda ner socker och en halv vaniljstång (klyv den på längden först). Låt koka utan lock ca 10 minuter och låt sedan svalna. Skrapa sedan ur vaniljstången så att alla kornen kommer med i soppan och släng själva "skalet". Tillsätt vinet och kör i glassmaskin tills den är mjuk-fryst. Funkar säkert att frysa in i bunke också, men då måste man nog röra då och då. Förvara i frysen i en bunke med tättslutande lock.


Körsbärssoppa:
* 2 burkar urkärnade mörka körsbär (ca 420-450 g) (eller körsbär i nån spritlag, madeira eller vad de har i butiken, det brukar finnas en lite billigare variant i en del ICA butiker har jag för mig). Rum-topf på körsbär bör funka det också.
* 3 dl lag från burkarna
* 1 dl socker
(* 2 dl gott muscatvin, kan minskas till 1 dl eller hoppas över helt om man använder körsbär i madeira/rum-topf, öka då mängden lag istället)
1 1/2 mask maizena majsstärkelse

Sila ner lagen från körsbären i en kastrull, blanda med socker och vin. Låt koka upp och tillsätt maizena utrört i lite kallt vatten. Koka upp under omrörning tills det tjocknat. Låt stå och svalna och när det är svalt tillsätter man bären. Låt stå kallt.

Vid servering lägger man riktigt kall körsbärssoppa i botten på coupeglas (eller liknande) och ett stort ägg sorbet ovanpå. Om man vill göra det extra lyxigt så garnerar man med ett flarn, tex havreflarn eller sesamflarn (recept nedan).

Sesamflarn (obs, flyter ut en hel massa vid gräddning)
* 1/2 dl sesamfrön
* 1/2 dl pressad apelsinsaft
* 40 g smör
* 40 g strösocker
* 40 g farinsocker
* 20 g vetemjöl
* 20 g maizena

Ugnsvärme 200 grader. 
Rosta sesamfröna i en het torr panna ca 1 minut så de blir gyllenbruna. Blanda smör och apelsinsaft i en kastrull och hetta upp så att smöret smälter. Tillsätt alla övriga ingredienser (även sesamfröna) och rör ihop. Klicka ut glest på bakplåtspapper i mycket små klickar till önskad form. Grädda mitt i ugnen ca 4 minuter. När de har svalnat så lossar man dem väldigt försiktigt. 
De kan förvaras i en burk med tättslutande lock.

Inga kommentarer: