2010-03-06

Frukostbullar med frukt och frön

Inspirerad av Martin Johanssons senaste brödrecept "Vasaloppsfrukost" har jag nu satt en egen frukostbulledeg.

På kvällen:
300 g vatten
3 g jäst
2 msk surdegsstart av vete
350 g saltå kvarn vetemjöl
50 g grovt dinkelmjöl
50 g aprikoser
20 g torkade tranbär
en näve solrosfrön
en näve pumpafrön
2 msk linfrö
10 g salt

Koka upp vatten, häll över aprikoser och tranbär och låt stå tills vattnet svalnat. Fiska upp aprikoserna, väg det kvarvarande vattnet och komplettera så det blir 300 g igen.
Hacka aprikoserna grovt. Lös upp jästen i vattnet och tillsätt sedan resten av ingredienserna. Blanda degen tills dess att ingredienserna blandats ordentligt ca någon halvminut.

Imorgon bitti kommer jag hälla ut degen, dra ut den till en fyrkant och vika dubbelt, pensla med vatten och strö pumpafrö samt lite mjöl över. Sedan ska jag skära den i fyrkanter som får bli frukostbullarna. Martin fick ut 12 bullar ur sin deg, tror jag ska göra mina något mindre då de också ska få bli utflyktssmörgåsar till barnen.

Sedan får de jäsa på bakplåtspapper i en 45 minuter medan ugnen värms upp till 275 grader. Lite is in på bottenplåten och så över med bullarna på en uppvärmd plåt och sänka temperaturen till 250 grader. 15-20 minuter skriver Martin i sin blogg, det blir nog lite kortare tid med mina lite mindre bullar.

Inga kommentarer: