2010-09-18

Plommonsylt med kardemumma och vanilj

Den här sylten kokade jag häromdagen efter att jag fick en hel massa jättefina plommon från en god vän. Tips på smaksättning fick jag av CarolinaK på AFF.

Plommonsylt med kardemumma och vanilj
ca 2 liter

1,3 kg skållade och urkärnade plommon
1 kg syltsocker
hela kardemummakärnor
vaniljpulver (finns på burk, ej vaniljsocker)

Skålla och skala plommonen och kärna ur dem. Det går lätt med fingrarna då man inte behöver bekymra sig om att hålla plommonen i fina halvor. Lägg i en syltgryta (minst 3 liter, gärna 5) tillsammans med syltsockret och stött kardemumma. Jag använde ungefär 1 tsk.
Koka upp och låt koka rejält i ca 5 minuter. Ta från värmen och skumma väl. Tillsätt ca 1/4 tsk vaniljpulver.
Häll upp i varma, atamonsköljda burkar och förslut genast.

Inga kommentarer: