2010-09-20

Inkokta tranbärspäron

Det var en hel massa päron jag fick av min bror med familj. Tack och lov fick jag hjälp med att skala dem av en god vän, så förutom päronen i föregående inlägg så kokade jag en jättesats med väldigt goda tranbärspäron. Visst blev de vackra?

Inkokta tranbärspäron
ca 40-50 små gråpäron
1,5 liter vatten
1,5 liter socker
1 msk hel kryddnejlikor
5 kanelstänger
ca 350 g tranbär (lingon går också bra)
3 tsk citronsyra
flytande atamon

Skala gråpäronen, skrapa stjälken och kapa den. Ta bort blomfästet och lägg päronet i en bunke med citronvatten.
Koka ihop socker, vatten, nejlikor, kanel, tranbär och citronsyra till en lag. Ta upp päronen ur bunken och lägg över dem i den kokande lagen. Låt koka i ca 15 minuter, päronen ska vara lite fastare än du vill ha dem när de är färdiga eftersom de mjuknar när de svalnar i lagen. Ta från värmen och skumma ordentligt. Plocka upp päronen ur lagen med hålslev och lägg ner i atamonsköljda burkar. I den ännu heta lagen häller man atamon - mängd enligt flaskan - och rör om. Häll lagen över päronen i burkarna, se till att den täcker päronen.

Servera päronen med lite lag (gärna lite extra ihopkokt) och en klick glass eller grädde. Mums!

Inga kommentarer: