Inkokta tranbärspäron
ca 40-50 små gråpäron1,5 liter vatten
1,5 liter socker
1 msk hel kryddnejlikor
5 kanelstänger
ca 350 g tranbär (lingon går också bra)
3 tsk citronsyra
flytande atamon
Skala gråpäronen, skrapa stjälken och kapa den. Ta bort blomfästet och lägg päronet i en bunke med citronvatten.
Koka ihop socker, vatten, nejlikor, kanel, tranbär och citronsyra till en lag. Ta upp päronen ur bunken och lägg över dem i den kokande lagen. Låt koka i ca 15 minuter, päronen ska vara lite fastare än du vill ha dem när de är färdiga eftersom de mjuknar när de svalnar i lagen. Ta från värmen och skumma ordentligt. Plocka upp päronen ur lagen med hålslev och lägg ner i atamonsköljda burkar. I den ännu heta lagen häller man atamon - mängd enligt flaskan - och rör om. Häll lagen över päronen i burkarna, se till att den täcker päronen.
Servera päronen med lite lag (gärna lite extra ihopkokt) och en klick glass eller grädde. Mums!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar