2010-09-18

Inkokta päron med saffran, ingefära och kanel

Inkokta päron känns som ett riktigt "mormorsrecept" för mig. Fast jag tror aldrig min mormor serverade mig inkokta päron, däremot fick vi äta päron från konservburk ganska ofta, gärna med lite glass.


Inkokta päron med saffran, ingefära och kanel

12 små päron, tex gråpäron
1/2 liter socker
1 liter vatten
1 paket saffran (0,5 g)
ca 5 cm färsk ingefära i skivor
2 kanelstänger
1 citron i skivor
Skala päronen, skrapa skaften och skär ett kryss i tjockaste änden. Placera päronen tätt på botten av en gryta. Koka upp allt till lagen i en annan gryta och slå över päronen. Koka i 15 minuter och låt päronen svalna i lagen. Servera med lättvispad grädde eller vaniljglass.

Om de ska konserveras tillsätter man konserveringsmedel (följ instruktionerna på förpackningen) och lyfter över päronen i en atomonsköljd burk och häller över lagen. Den måste täcka päronen helt och ska gärna gå ända upp till kanten. Inläggningen håller i omkring ett år om den oöppnad förvaras svalt och mörkt.

Inga kommentarer: