2009-07-21

Najkonstubbe (eller marängstubbe med bär)

Najkonstubbe

Jag fyllde stubben med najkon, en typ av smultron som är väldigt söta och goda, men besvärliga att rensa. Dessa backsmultron är mer som miniatyrjordgubbar än som smultron, och de ser oftast dammiga och tråkiga ut, och foderbladen sitter fast så man får pilla eller skära bort dessa bär för bär. Men smaken... Mmmmmmm! Där smultron är mer sura och inte passar så bra i sylt så har najkon en rund och söt och fyllig smak. Perfekta till sylt och bakverk.


Botten:
75 g smör
1 dl socker
4 äggulor
1½ dl vetemjöl
1½ tsk bakpulver

Maräng:
4 äggvitor
2 dl socker

Fyllning:
3 dl vispgrädde
1/2 påse marzansås
3-4 dl najkon, smultron, hallon, jordgubbar i små bitar, mandarinklyftor eller andra mjuka och goda bär

Gör så här:
Sätt ugnen på 175 grader.

Sockerkakssmet:
Rör smör och socker pösigt.
Tillsätt äggulorna under fortsatt omrörning.
Blanda mjöl och bakpulver.
Rör försiktigt ner mjölblandningen i äggsmeten.
Bred ut smeten på bakplåtspapper i en långpanna i ett tunt lager.

Marängsmet:
Vispa äggvitorna till hårt skum.
Tillsätt sockret och fortsätt vispa en stund.
Bred marängsmeten över kaksmeten i långpannan.

Grädda i ugnen ca 20 min.

Lyft pappret med kakan ur långpannan.
Låt kakan kallna.

Fyllning:
Vispa grädden med marzanpulvret och blanda i bären.
Vänd kakan upp och ner över ett nytt bakplåtspapper eller smörpapper och ta bort bakplåtspappret på undersidan.

Bred grädd- och bärblandningen över kakan och rulla ihop som en rulltårta.


Inga kommentarer: