2009-05-26

En underbar grön sparrissoppa med squash och halstrade kammusslor

Under långhelgen drabbades jag med perfekt timing av halsfluss. Jag hatar halsfluss och den enormt obehagliga smärta som man får i halsen!

På fredagen var vårdcentralen öppen så att jag kunde få hjälp och redan på söndagen var jag pigg nog för att kunna fixa middagen. Och tillräckligt smittfri också... Det fick bli nåt "snällt" som kunde slinka ner utan alltför massiva doser smärtstillande. Soppan blev ovanligt lyckad, och till och med barnen åt med förtjusning. I synnerhet kammusslorna...

Grön sparrissoppa med squash och halstrade kammusslor
1 knippe grön sparris
1 liten squash
1 gul lök
2 klyftor vitlök
1 msk smör
2 droppar tabasco
2 dl grädde
2 dl kycklingbuljong
1 dl vitt vin (alt vitt matlagningsvin)
lite salt & peppar
1 förpackning tinade kammusslor (Findus tror jag det var som hade dem i frysdisken)

Gör så här
Bryt bort nederändan av sparrisen - om man bryter så slipper man den trådiga, hårda biten man annars riskerar få med - om man skär så blir det antingen för mycket eller för lite...
Skär bort topparna på sparrisen och lägg åt sidan. Dela resten av sparrisen i en 3 delar. Skär squashen i kuber med en 3 cm sida.
Hacka löken och vitlöken och fräs i smör i en kastrull. Tillsätt sparrisstjälkar och squash och fräs lite mjukt. Det ska inte bli brynt.
Tillsätt grädde, buljong, vin och tabasco och låt sjuda mjukt. När soppgrönsakerna är mjuka så mixar du soppan, antingen med mixerstav direkt i kastrullen, eller i en "riktig" mixer.
Om man är petig så silar man soppan efter detta steg, men jag tycker den är god som den är.
Smaka av med salt och peppar-

Under tiden soppan puttrar halstrar du sparrisknopparna och kammusslorna i en het stekpanna. Salta en aning. Sparrisen ska mjukna, men fortfarande ha spänst och krispighet kvar.

Häll upp soppan i tallrikar och dekorera med kammusslor och sparrisknoppar.

Ät och njut!

För att göra anrättningen vegetarisk så byter du buljongen till grönsaksbuljong och knapersteker lite krutonger istället för musslorna

Inga kommentarer: