2021-05-29

Rabarbersirap

Rabarbern växer så det knakar på odlingslotten, och nåt roligt måste man ju göra av denna underbara grönsak som mestadels hanteras som en frukt! 

Så ikväll har det kokats rabarbersirap. Det kommer bli smaskens till pannkakor framöver, eller kanske istället för sockerlag i en härlig rabarberdaquiri! Den funkar säkert ypperligt i frozen strawberry daquiris också... 😁

Rabarbersirap

Recept:

500 g (helst späd) rabarber. Sköljd, ansad och skuren i tunna skivor
5 dl socker
2 dl vatten
1/4 tsk vaniljpulver

(Flytande atamon)

Lägg alla ingredienserna i en tjockbottnad, lite större kastrull. Koka upp och låt sjuda på medelvärme i ca 13-14 minuter. Mosa lite extra med en potatisstöt mot slutet.

Häll i en silduk som monterats på en silställning och låt rinna av. Mosa runt med en slev så att så mycket som möjligt pressas ut.

Ha i atamon enligt dosering på flaskan för att konservera sirapen. Häll upp på atamonsköljd/steriliserad burk och förslut.

Med atamon håller sirapen några år oöppnad. Öppnad burk förvaras i kylen och bör ätas upp inom någon månad. Moset som blir kvar i silduken kan också ätas, men bör stå i kyl och håller inte särskilt länge då det inte innehåller konserveringsmedel. Några dagar bör gå bra i alla fall.

Inga kommentarer: