2013-03-29

Stuvade makaroner till isterband

Det finns två huvudsakliga sätt att laga stuvade makaroner på. Det vanligaste är nog att koka makaronerna direkt i mjölk, men det tar tid och det är lätt att mjölken bränns vid i botten. Då är det lättare sättet mer bekvämt. Man gör helt enkelt en bechamelsås och vänder ner över makaronerna. Lika gott och mycket lättare.

Det här receptet kommer ursprungligen från baksidan på paketet med Kungsörnens gammeldags makaroner. Jag har modifierat det något efter de ingredienser vi brukar ha hemma och vår smak.

6 dl gammeldags makaroner
2 l vatten
2 tsk salt
3 msk vetmjöl
5 dl mellanmjölk
1 msk smör
salt & peppar
färskriven muskotnöt (inte sådan där färdigmald)
hackad bladpersilja


Koka makaronerna i vatten och salt i 7 minuter. Häll av vattnet.
Vispa ut mjölet i lite mjölk (tex med gaffel i ett glas) till en redning. Koka upp resten av mjölken i en kastrull tillsammans med smöret. Vispa ner redningen och koka på svag värme i en 3 minuter. Blanda försiktigt ner de färdigkokta makaronerna. Smaka av med salt, peppar, muskotnöt och en rejäl näve hackad bladpersilja.

Servera med stekta isterband, ketchup och en sallad.

Inga kommentarer: