2013-01-14

Fläsklägg med rotsaksmos i slökokaren



Fläsklägg med rotsaksmos i slökokaren

Så var det dags för experiment nummer 2 med slökokaren. Det är lätt att få tag i billigt fläskkött så här års, när allt kommer omkring så finns det ju fler bitar på grisen än skinkan. Personligen så gillar jag inte kålrot särskilt mycket, så i mitt mos finns det bara potatis, lök och morot.

ca 1,5 kg rimmad fläsklägg med ben
3 morötter
8-10 potatisar
1 lök
1 lagerblad
5 vitpepparkorn
5 kryddpepparkorn
1 tsk salt
1/2 tsk torkad timjan
Lite färsk persilja
vatten (minst 5 dl i en 3,5 liters crock-pot, mer om du har en större gryta)

Skala och skär grönsakerna i bitar och lägg i botten samt upp mot kanterna i grytan. Lägg i kryddor och salt.
Skölj fläskläggen  och lägg ovanpå grönsakerna. Pressa ner den lite om den får svårt att få plats - då åker grönsakerna upp mer på sidorna. Häll på vatten. Grytan ska ha vatten åtminstone så den blir halvfull, gärna lite till. Men fyll inte på alltför mycket, köttet och grönsakerna kommer släppa ifrån sig vätska och öka på mängden spad.

Sätt på låg temperatur och låt stå i ca 7 timmar.
Plocka ur köttet (låt ligga och vila), häll av spadet - men spara det, du kan hälla det över fläskläggen, och stampa grönsakerna med en potatisstamp till ett gott mos. Blanda i en skvätt sky och lite smör och smaka av med salt och peppar om det behövs.

Dela köttet i mindre bitar och servera med moset, lite sky och en god senap.

Inga kommentarer: