2009-10-30

Parmalindad kycklingfilé med balsamsås

Igår hade vi gäster. Det var goda väninnan K med dottern F som hälsade på över middag och (i K:s fall) ett glas vin. Vi har inte träffats på det här viset sedan augusti, så det var hög tid.
Jag bjöd på parmalindad kycklingfilé med balsamsås, pressad potatis och ungsrostade rotsaker (sötpotatis, palsternacka, purjolök och lök), och OJ vad alla åt! Barnen tog om varsin gång och hade slickat tallriken om jag tillåtit det. Det var jättegott, jag kan verkligen rekommendera rätten.

Parmalindad kycklingfilé med balsamsås
4 port
4 kycklingfiléer
1 påse marinad (jag använde "original" - dvs all round sorten, tror det var Santa Maria)
4 skivor parmaskinka
2 dl grädde
2 msk fond
2 msk balsamvinäger
lite smör att smörja formen med.

Lägg kycklingen i en plastpåse och häll över marinad och låt dra i ett par timmar. Om det är djupfrysta filéer så kan den med fördel tina i marinaden.
Sätt ugnen på 225 grader. Smörj en ugnssäker form. Linda en skiva parmaskinka runt varje filé så att skarven hamnar under filén, lägg filéerna i formen.
Blanda samman grädde, vinäger och fond och häll runt kycklingfiléerna i formen. Sätt in i ugnen i ca 15-20 minuter (lite beroende på storleken på filéerna).

Plocka upp kycklingen ur formen och skär dem snett över i halvor. Häll upp såsen i en såssnipa. Servera med pressad potatis och grönsaker. Ät och njut!

2 kommentarer:

Larissa sa...

Mmm måste instämma - jättegott och barnen åt som aldrig förr. Tog en marinad med ananas och bourbon - blev lite sött (!) Tar ngt mer neutral nästa gång. Det var verkligen gott!

-ae- sa...

Kul att de (och du) gillade det. Verkligen supermumsigt som passar alla från små barn till vuxna. :)