2024-07-15

Kallrörd jordgubbs- och rabarbersaft

Jättegod saft med en fin rosa färg!

1,5 kg (ca) tvättad och tunnskuren rabarber
2 citroner, tvättade och tunnskurna (ta bort bitar som bara har vitt på sig, de ger beska)
1/2-1 liter jordgubbar, tvättade och tunnskurna
1 påse citronsyra upplöst i vatten
vatten så det täcker alltihop (ha det i en 5-liters kastrull som får plats i kylen, eller nåt motsvarande - helst med lock)

Efter en 3-5 dagar - jag brukar ta den längre tiden - silar du av genom silduk och rör ner ca 0,8 kg socker per liter avrunnen saft. Rör tills allt socker löst sig. Om du fryser in den och förbrukar inom några dagar så behövs inget konserveringsmedel, ska det vara tinat lite längre så behöver du typ atamon i dos enligt förpackningen.

Jag brukar frysa in i plastpåsar, stoppa en 2 liters fryspåse i en 1-liters tillbringare så den får stadga, häll i ca 5 dl färdig saft. Pressa ut så mycket luft som möjligt och knyt ganska högt upp så den har utrymme att expandera. Ta ur påsen ur tillbringaren och upprepa tills all saft är upphälld. Stoppa sedan påsarna i en större fryspåse och frys in.

Sylt/marmelad på resterna gör du enkelt med syltsocker. Se bara till att antingen plocka bort citronerna, eller så finhackar du dem med skal och allt. Jag tycker den blir fin marmelad med citronskalen i. Sedan har du viktmässigt lika mycket syltsocker som frukt och kokar enligt instruktioner på syltsockerpaketet. Låt det gärna stå och "dra" med sockret några timmar innan du kokar.