2021-11-14

Sharlotka - en rysk äppelkaka

Idag råkade jag läsa ett recept i en bakgrupp. Det var en äppelkaka från ryssland som kallas för Sharlotka. Den såg riktigt god ut, och då jag hade lite red moon-äpplen i kylen som borde användas upp så bestämde jag mig för att provbaka kakan. Jag har inte bakat på över ett halvår sedan M tragiskt gick bort. Inspirationen för att laga mat och att baka har varit högst sporadisk på sistone, men idag kom lite av den tillbaka och då får man ta och passa på!

Gott blev det i alla fall! 

Sharlotka

Ca 10 bitar

175 graders ugnsvärme

3 st mellanstora äpplen (jag använde de fantastiskt fint rödfärgade red moon-äpplena)
1 tsk kanel
ca 2 tsk citronjuice 
5 st ägg
2,5 dl socker
3 dl vetemjöl
2 tsk vaniljsocker (eller vaniljpulver i lite mindre mängd)
2 tsk bakpulver
Smör att smörja formen med

Övrigt:
Florsocker till garnering och vaniljsås till servering.

Skala och klyfta äpplena (inte för tunt). Lägg äpplena i en skål och pressa citron över. Strö på kanelen och blanda om.

Klä botten på en 24-cm springform med bakplåtspapper och smörj kanterna på formen med smör. (Jag bröade kanterna men inte bottnen.)

Vispa socker och ägg vitt och poröst. Det tar ca 5 min. Blanda mjöl, vaniljpulver och bakpulver i en separat bunke. Vänd försiktigt ner mjölet i äggen. Man vill att den ska behålla pösigheten, men samtidigt undvika mjölklumpar.

Häll smeten över äpplena och baka mitt i ugnen i ca 55 minuter till dess att kakan är genomgräddad. Kolla mitten med en provsticka som ska vara torr när man drar ut den ur kakan.

Ta ut formen ur ugnen och låt svalna. Vänd kakan upp och ner och ta bort bakplåtspappret (var lite försiktig och pensla eventuellt med vatten på pappret). Pudra med florsocker och servera kakan som den är eller med vaniljsås. 

Den ska smaka bättre dagen efter, och då ska man täcka väl och förvara i rumstemperatur över natten, men man får väl se om den överlever så länge... 😄

Inga kommentarer: