Jag kämpar med att hitta tillbaka till att tycka att matlagning och bakning är roligt. Det har varit rätt kämpigt med det sedan maken gick bort för ett halvår sedan. Som ett led i att få upp glädjen igen så har jag köpt mig lite roliga verktyg och pryttlar, bland annat en fin blommig relief-kavel från Pastrymade.
Det här receptet följde med som förslag på lämplig deg att använda till kaveln. Jag har bara översatt det från engelska och anpassat till svenska förhållanden.
Recept - ger en hel bunt med kakor, antal beror på storleken på ditt kakmått
(200 C ugnsvärme)
200g smör (rumstempererat)
1 ägg
2 msk olivolja
en nypa salt
400g fint vetemjöl
150g florsocker
Blanda alla ingredienser och knåda till en deg.
Om degen är för blöt, sikta över lite mjöl på ytan. Om den är för torr, lägg till mer smör.
Lägg in degen i kylen och kyl i ca 30 minuter, kavla sedan ut den till ca 3-4 mm tjocklek med relief-kaveln. Ta ut kakor med ett kakmått (gärna runt) och lägg kakan på en plåt med bakplåtspapper.
Baka i 200 C i ca 9 minuter.
Tips:
Efter att ha tagit ut kakorna med kakmåttet, stoppa in kakorna i kylen en 20-30 minuter innan du bakar av. Det gör att mönstret syns tydligare.
Skötselråd för träkavlar och relief-kavlar:
- Innan användning, pensla kaveln med en vegetabilisk olja, gärna en mild olivolja.
- Rengör kaveln med en fuktad borste efter användning.
- Torka ordentligt och pensla med vegetabilisk olja eller olivolja
- Låt inte ligga i direkt solljus
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar