Förra året fick jag ett elektriskt munkjärn i julklapp. Eller, ja... Den är till för att göra danska æbleskiver, något som jag aldrig tidigare hade hört talas om. Det visade sig att det är ganska så likt munkar, men de friteras inte.Den senaste tiden har det inte varit så lustfyllt för mig att baka och laga mat, orken har helt enkelt inte funnits där, så härom dagen bestämde jag mig för att se om det skulle hjälpa att göra lite æbleskiver.
I apparatens medföljande recept stod det att det skulle bli 20 stycken, det blev betydligt fler...
Jag gjorde med både äppelbitar (men de tog slut efter ungefär halva satsen eftersom jag räknade med 20 st) och svartvinbärssylt.
Tillägg: munkarna är lite extra mörka eftersom jag penslade dem med smör och vände dem i rårörsocker med kanel och kardemumma.
Grundrecept på munkar
(ca 20 st)
3 ägg
3 msk socker
2,5 dl standardmjölk
2 dl grädde
1 tsk salt
4 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
3 msk socker
2,5 dl standardmjölk
2 dl grädde
1 tsk salt
4 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
Valfri smaksättning:
rivet citronskal, kardemumma, kanel, rivet apelsinskal, vanilj etcValfri fyllning:
äpple i små bitar, sylt, bär etcGör så här:
Separera äggvitorna från gulorna i varsin bunke. Vispa äggvitorna till hårt skum.
Vispa äggulor, socker, mjölk, grädde och salt till en smet. Blanda vetemjölet och bakpulvret och tillsätt sedan detta i äggulesmeten. Vispa smeten slät.
Vänd försiktigt ner äggvitorna i bunken med äggulesmet. Låt smeten vila i ca 30 minuter.
Värm munkjärnet (med min elektriska tar det ca 5 minuter).
Fyll formarna så det nästan når upp till kanten. Efter ca 1/2 - 1 minut (jag tyckte det tog längre tid) så stoppa i lite fyllning och vänd sedan munken med hjälp av en trästicka (jag använde en cocktailpinne, du kan även ta ett grillspett i trä tex). Låt bakas ytterligare en stund. När munken är torr då du sticker en provsticka (i trä) genom den och har fin färg så är den färdig.
Om du vill rulla munkarna i socker/kanelblandning så bör man först pensla dem med smält smör, annars fastnar inte sockret.
Servera genast, gärna med lite sylt och kanske överpudrade med florsocker om du inte rullat i socker/kanel.
Vispa äggulor, socker, mjölk, grädde och salt till en smet. Blanda vetemjölet och bakpulvret och tillsätt sedan detta i äggulesmeten. Vispa smeten slät.
Vänd försiktigt ner äggvitorna i bunken med äggulesmet. Låt smeten vila i ca 30 minuter.
Värm munkjärnet (med min elektriska tar det ca 5 minuter).
Fyll formarna så det nästan når upp till kanten. Efter ca 1/2 - 1 minut (jag tyckte det tog längre tid) så stoppa i lite fyllning och vänd sedan munken med hjälp av en trästicka (jag använde en cocktailpinne, du kan även ta ett grillspett i trä tex). Låt bakas ytterligare en stund. När munken är torr då du sticker en provsticka (i trä) genom den och har fin färg så är den färdig.
Om du vill rulla munkarna i socker/kanelblandning så bör man först pensla dem med smält smör, annars fastnar inte sockret.
Servera genast, gärna med lite sylt och kanske överpudrade med florsocker om du inte rullat i socker/kanel.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar