2020-12-19

Wienernougat

Wienernougat är nog ett av de lättaste julgodis man kan tänka sig att göra. Och gott blir det!
Jag brukar se till att göra en sats inför jul varje år till gottebordet.

Ingredienser:
100 g flagad mandel
200g Odense choklad, välj den sort du gillar bäst. Jag brukar ta den "mellanmörka".
250g Odense nougat

Rosta mandeln i en torr stekpanna. Var försiktig så den inte bränns, det kan gå ruskigt snabbt.

Dela nougaten i mindre bitar och lägg åt sidan.

Hacka chokladen i mindre bitar och lägg i en inte alltför liten mikrovågssäker skål. Kör skålen i mikron i korta intervaller och rör om mellan varje omgång tills dess chokladen precis smält. Jag brukar ta 20s i taget och när det börjat smälta kortar jag ner intervallet.

Ta ut chokladen ur mikron och häll i nougaten. Rör tills nougaten smält och allt är jämnt blandat. Då tillsätter du de rostade mandlarna och rör ut dem i nougatchokladsmeten.

Ta en brödform och lägg i en bit vikt smörpapper (vikt i hörnen) så att det sticker upp en bit på sidorna. Häll i smeten. Ta hela formen och dunka den några gånger i bänkskivan. Då lägger sig en större del av mandelflagorna vågrätt i smeten. Ställ svalt att stelna. 

När den har stelnat plockar man upp wienernougaten ur formen och tar bort smörpappret. Därefter skär man den i ungefär 2*2 cm stora bitar. Förvara den svalt i en burk tills den ska avnjutas!



Inga kommentarer: