2020-12-31

Finsk ostkaka / Frozen Cheesecake

När jag för rätt länge sedan gick på högskolan så lagade jag ibland den här frusna ostkakan som gick under namnet "Finsk Ostkaka". Den är himla god och smakar ungefär som glass! Flera gånger tyckte mina kompisar på högskolan att jag skulle laga den till våra olika middagar som vi fixade tillsammans. Det är ett gott betyg om något!

1,5 dl socker
3 ägg
100 g Philadelphia färskost 
3 dl vispgrädde
2 tsk vaniljsocker
2-4 digestivekex

Separera äggen i gulor och vitor i var sitt glas, eller liknande. Tag sedan tre bunkar och gör följande:

Bunke 1: Vispa vitorna hårt. Det ska gå att vända bunken uppochner!

Bunke 2: Vispa ihop gulorna, sockret och osten till en jämn, fluffig smet.

Bunke 3: Vispa grädden, tillsammans med vaniljsockret, tills den är ganska tjock (inte riktigt så tjockt som tårtgrädde).

Vänd försiktigt ihop innehållet från alla tre bunkarna i en bunke. Häll upp smeten i en pajform, eller annan bakform. Smula krossade digestivekex i ett jämnt lager över smeten, och ställ in formen i frysen. Låt stå runt 6 timmar (mer om den är väldigt tjock... dvs mer än 2 cm). Ta fram ur frysen en 20 minuter före servering, annars är den för hård att ta bitar av.

Om man vill kan man ha bär till, men det är inte nödvändigt. Det är väldigt gott ändå.

Inga kommentarer: