2020-12-04

Rimmad rulle på älg

Jag köpte en älgkasse på REKO för några veckor sedan. Bland de styckdetaljer som fanns med är nog älgrulle den som jag är mest obekant med.

Jag letade därför upp lite recept och botaniserade i och bestämde mig till sist att göra rimmad älgrulle! Det blev väldigt lyckat, men tar sin lilla tid!

 

Rimmad älgrulle

1 älgrulle om ca 0,5 kg

Saltlake:
1 liter vatten
55 g salt
30 g socker
10 krossade enbär
1 liten kvist rosmarin eller torkad rosmarin
2 kvistar timjan eller torkad rosmarin
0,5 lök

  1. Putsa köttet och lägg det i bunke eller kastrull med höga kanter. Blanda socker och salt med vattnet. Rör tills allt lösts upp. Skala och skiva löken och tillsätt alla övriga ingred­ienser. Häll salt- och kryddlagen över rullen så att den täcks. 
  2. Låt stå i kylskåp i cirka fem (5!) dagar. 
  3. Sjud sedan köttet i saltlagen som den legat i, tre–fyra timmar på svag värme. Glöm inte att skumma ordentligt när den kokat upp, annars kommer det koka över.
  4. Låt köttet svalna i lagen, och sätt sedan in det i kylen innan serveringen. Skiva tunt och servera antingen som smörgåspålägg eller till tex blomkålspuré, inlagda gurkor, picklade rädisor och senap. 
Smaskens!


Inga kommentarer: