Jag letade därför upp lite recept och botaniserade i och bestämde mig till sist att göra rimmad älgrulle! Det blev väldigt lyckat, men tar sin lilla tid!
Rimmad älgrulle
1 älgrulle om ca 0,5 kg
Saltlake:
1 liter vatten
55 g salt
30 g socker
10 krossade enbär
1 liten kvist rosmarin eller torkad rosmarin
2 kvistar timjan eller torkad rosmarin
0,5 lök
- Putsa köttet och lägg det i bunke eller kastrull med höga kanter. Blanda socker och salt med vattnet. Rör tills allt lösts upp. Skala och skiva löken och tillsätt alla övriga ingredienser. Häll salt- och kryddlagen över rullen så att den täcks.
- Låt stå i kylskåp i cirka fem (5!) dagar.
- Sjud sedan köttet i saltlagen som den legat i, tre–fyra timmar på svag värme. Glöm inte att skumma ordentligt när den kokat upp, annars kommer det koka över.
- Låt köttet svalna i lagen, och sätt sedan in det i kylen innan serveringen. Skiva tunt och servera antingen som smörgåspålägg eller till tex blomkålspuré, inlagda gurkor, picklade rädisor och senap.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar