2020-11-30

Lasagne med kassler och squash

 Det här är ett suveränt gott lasagnerecept som dessutom hjälper en att bli av med lite av all squash som växer som ogräs under sensommaren och hösten! Nu är det lite sent på året för hemodlad squash, så istället får jag ta från butiken.
Har man inte kassler hemma så går det lika bra med skinka. Eller varför inte julskinka? Det här är strålande restmat! Är man lite lat av sig så kan man ersätta den hemgjorda tomatsåsen med dito färdigkryddad pastasås. Alla sätt är bra utom de dåliga!

800 g finstrimlad kassler
2 squash
1 msk olja
2 vitlöksklyftor
1 tsk + 1 tsk salt
1 + 1 krm nymald svartpeppar
4 msk vetemjöl
8 dl mellanmjölk
2 burkar krossade tomater (à 400 g)
1 finhackad röd spansk peppar (eller lite sambal oelek)
20 torkade lasagneplattor
1 dl riven lagrad ost (17 %)
1 kruka grovhackad basilika

1. Sätt ugnen på 225º. Riv squashen grovt.
2. Skär bort fettet på kasslern och finstrimla tunt. Fräs squash och kassler i olja i en stor gryta, pressa över vitlök. Obs! Såsen ska också få plats. Salta och peppra. Blanda ner vetemjöl och tillsätt mjölken. Rör om och låt såsen sjuda några minuter. (Såsen funkar finfint som pastasås också.)
3. Blanda krossade tomater med salt, peppar och chili.
4. Varva kasslersås och tomatkross med lasagneplattor i fyra lager i en ugnssäker form. Börja med kasslersås och avsluta med tomatsås. Strö sist över basilika och riven ost.
5. Grädda ca 30 minuter i nedre delen av ugnen.

Inga kommentarer: