Julmatsplaneringen har börjat, och jag har så smått tagit mig för att samla ihop de bästa recepten inför årets firande. Sedan får jag nog ta och sålla lite bland dem, det blir sannolikt bara familjen som firar i år med tanke på covid-restriktioner och sådant.
ca 500 g färska små rödbetor
1 bit hel kanelstång
2 msk rödvinsvinäger
ca 1½-2 dl vinglögg + 1 msk svartvinbärsgelé
1 apelsinskal (ca 4 cm)
2 msk apelsinsaft
1 msk rapsolja
Koka rödbetorna i välsaltat vatten med vinäger och kanelstång i tills de börjar bli
mjuka. Det tar ca 20-30 minuter.
Tag upp dem och spola med kallt vatten och skala betorna. Stora betor
skärs i lite tunna klyftor och är betorna små, så halverar man dem bara.
Under tiden rödbetorna kokar gör man glöggmarinaden. Häll upp glöggen, svartvinbärsgelén och
apelsinskalet i en gryta och reducera det hela tills det bara återstår en tredjedel.
Vispa ner
apelsinsaften och sist rapsoljan, så det liknar en sirap.
Lägg betorna i en gryta, ringla över glöggsirapen, värm upp och glasera betorna med den. Dra av från värmen och
servera varma eller kalla tillsammans med ev. julköttbullar eller med smulad
ädelost eller chevre och rostade valnötter över.
Dekorera gärna med några granatäppelkärnor - några ruccolablad är inte helt fel som dekoration det heller... 😋
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar