2020-11-18

Mamma Bulldegs saftiga och fluffiga lussebullar


Någon gång runt 2006 eller så, så lade en person som kallade sig för "Mamma Bulldeg" in sitt recept på lussebullar i chatten på Allt För Föräldrar. Det receptet blev väldigt poppis - och det med all rätt. Det är himla goda bullar! Men se till att använda kvalitetssaffran!

50 gr jäst
150 gr riktigt smör
5 dl gammeldags mjölk
250 gr Gourmet Kesella/Lätt Kesella/Vanilj Kesella (jag föredrar vanilj)
2 pkt saffran
2 dl vit brödsirap
0,5 tsk salt
drygt 18 dl vetemjöl
3 tsk bakpulver
russin
ägg till pensling

Ugnsvärme: 225 grader.

Lägg russinen i blöt i en skål med vatten.

Smula jäst i en bunke.
Stöt saffran tillsammans med en sockerbit i mortel och häll sedan över det i en kastrull som du ställer på spisen med en klick smör i. Låt saffranen "svettas" med smöret tills det småputtrar men se till att det inte bränns (OBS detta moment är mycket viktigt för att få ut smak från saffranen!).
Lägg i resten av smöret i kastrullen och smält på svag värme, häll i Kesella och mjölk och värm till fingervarmt. Häll spadet över jästen och rör om. Ha genast i sirapen.
Rör i övriga torra ingredienser (mjöl, salt och bakpulver). Låt jäsa under bakduk i 30-40 minuter, helst nära spisen eller nära ett element.
Baka ut degen. Knåda ordentligt men knåda inte i för mycket mjöl! Degen ska vara så fast att den inte
fastnar i bakbordet men fortfarande lite klibbig. 

Forma degen till lussebullar. Låt jäsa på plåt ca 20 minuter, gärna på varmt ställe. Låt russinen rinna av och peta i dem i bullarna och pensla med ägg. Grädda i ugn 8-10 minuter (beroende på storlek) i 225 grader. Vakta noga och låt inte bullarna vara inne för länge! Paketera bullarna i plastpåsar så fort de svalnat.

När jag bakar dessa nästa gång kommer jag nog pensla med sockerlag efter jag tagit ut dem ur ugnen. Dessutom brukar jag rulla in russinen direkt då jag formar lussekatterna.

Inga kommentarer: