Förra året beställde jag ett runt rånjärn innan jul. Det dök upp ett bra tag efter jul så jag kom mig aldrig för att testa det. Den var rätt billig och dessutom på black friday rea, så jag var inte alltför brydd över det hela. Istället beställde jag ett järn för fyrkantiga rån, men inte heller det kom i tid för julen. Så kan det gå ibland!
Idag bestämde jag mig i alla fall för att baka en liten sats med rullrån för att testa.
10-12 rullrån (en liten sats, det går bra att dubbla eller trippla satsen)
2 dl vetemjöl (gärna tipo-00)
1 dl socker
1 dl smör och rapsolja eller motsvarande mängd smält smör
lite salt
lite vaniljpulver efter smak
2 dl kolsyrat kallt vatten
Vispa ihop de torra ingredienserna i en skål. Tillsätt fettet och rör till en smet. Späd med vattnet tills smeten är jämn och fri från klumpar.
Värm järnet och smörj den före första laggen. Lägg ca 1 msk smet i mitten av järnet och tryck igen järnet så att smeten plattas ut mot kanterna.
Grädda tills det slutat pysa (kolla genom att klämma till igen). Det tar ca 1 minut.
Ta bort rånet från järnet mha en tunn stekspade, ej metall och lägg på ett galler. Häll i mer smet i järnet och när du lagt ner locket och tryckt till så tar du och använder en rånpinne för att rulla rånet. Det kan gå med tex en stekpincett också, men det är lite besvärligare.
Man får vara lite snabb så rånet inte hunnit svalna för mycket innan man försöker rulla det.
Man kan också lägga rånet över ett uppochnervänt glas eller en skål för att få rånskålar att servera tex glass ur.
Rånen blir riktigt spröda och goda. De förvaras helst i en tät burk. Det vill säga om du får några över...
Och jag kan ju tillägga att det här receptet blev bättre än det jag försökte göra gorån med till mitt platta Åviken-järn.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar