2021-02-12

Kycklinglårfilé med cidersky och parmesanrostade potatishalvor

Så himla gott! Skysåsen var himmelsk och man ville nästan äta den med sked!
Att det inte är så många ingredienser och var lättlagat är ju inte fy skam det heller.

4 port.
Ugnstemperatur 200 grader

500-600 g kycklinglårfilé - helst med skinn
3 dl halvtorr äppelcider av fransk typ (gärna La Ribaude, 2%), 2 dl till marinaden och 1 dl till skysåsen
vitlökspuré eller 2 klyftor riven vitlök
1 msk kycklingfond
potatis - en 8-12 stycken beroende på storlek, gärna amadine
100 g parmesan
1 liten spetskål, gärna röd
smör & rapsolja att steka i
olivolja
salt
peppar
färsk timjan

Blanda 2 dl äppelcider och vitlökspuré i en bunke. Lägg ner kycklinglårfiléerna och blanda om och låt kycklingen marinera i minst 30 minuter.

Skölj/skrubba och halvera potatisen. Blanda potatisen med olja och 1 tsk salt och lite peppar och gärna lite färsk timjan i en bunke.

Finriv parmesanen och sprid ut osten på en plåt med bakplåtspapper. Lägg potatisarna med snittytan ner på osten. Försök att få in det mesta av parmesanen under potatishalvorna.

Skär en liten spetskål i 4 klyftor, salta, peppra och ringla på olivolja på snittytan. Lägg klyftorna med snittytan uppåt bredvid potatisarna på plåten.

Rosta i ugnen i ca 30 min.

Efter ca 10 minuter gått så sila av marinaden från kycklingen. Salta och peppra kycklingfiléerna på båda sidor.

Hetta upp en stekpanna med olja och smör (eller smör & rapsolja) och bryn kycklinglårfiléerna i några minuter på medelhög-hög värme så att de får en fin gyllenbrun stekyta. Börja med skinnsidan så att den får riktigt fin färg.

Tillsätt 1 dl äppelcider och kycklingfond i pannan och låt kycklingen sjuda på låg värme under lock i ca 15 min.

Servera kycklingen och skyn tillsammans med parmesanrostad potatis och den ugnsbakade spetskålen. Ha gärna med en grönsallad också.

Inga kommentarer: