2020-01-18

Sticky Orange Chicken - på mitt vis

Sticky orange chicken är väldigt gott, men enligt de flesta recept jag sett på den ska man fritera. Jag äger ingen fritös och är inte särskilt sugen på att fritera alls, så jag hittade på mitt eget lilla recept.
Dessutom hade jag inte riktigt alla ingredienser hemma, så jag fick improvisera. Det blev väldigt gott, till och med kycklinghatande sonen åt en bit, och dottern tog om flera gånger!

4 port

ca 900g kycklinglårfilé, helst majskyckling - delade i ca 3 bitar

Marinad:
2 tsk pozu-sås (ljus soja med citron, hade ingen ljus soja hemma och den här lät ju passande 😀)
2 tsk färdigriven ingefära på tub (eller motsvarande mängd riven färsk)
2 tsk färdigriven vitlök på tub (eller motsvarande mängd färsk pressad)
2 tsk hackad röd chili (jag hade i frysen)
2-3 tsk maizena eller potatismjöl
2 tsk olja (gärna olivolja med apelsinsmak)

Olja att steka i (gärna samma olivolja med apelsinsmak)

Sås:
1,5 dl apelsinjuice
1 dl apelsinmarmelad
1/2 dl ljus sirap
4 tsk maizena eller potatismjöl
hackad röd chili
salt
sesamfrön

Blanda marinaden och häll den över kycklingen - antingen i en bunke eller i en plastpåse. Se till att den fördelar sig jämnt och låt ligga i minst 30 minuter, gärna längre.

Blanda ihop såsen i en bunke och ställ åt sidan.

Stek kycklingen, lite i taget i en stekpanna. Ta upp kycklingen allt eftersom den fått fin färg.
När all kyckling är färdig och upp-plockad, häll såsen i stekpannan och lägg tillbaka kycklingbitarna. Låt såsen puttra ihop och kycklingen bli klar. Det tar några minuter.

Servera med ris och grönsaker och njut!  :)

Inga kommentarer: