2012-01-08

Lammrulle

Att jag aldrig lär mig! När jag har lagat nåt riktigt gott så ska jag lägga in det här så att jag har kvar receptet (eller skissen) till nästa gång.
Den här gången är det lammrullen som jag missat att spara recept på, men jag tror mig minnas hur jag gjorde...

Lammrulle
ca 4 port
1 st slaksida av lamm, urbenad (min vägde ca 750 g)
2 vitlöksklyftor
1 gul lök
paprikapulver
salt
peppar
lite smör
Steksnöre

Sätt ugnen på 150 grader.
Bred ut slaksidan med köttsidan uppåt på en skärbräda. Salta och peppra och strö över paprikapulver efter smak. Finhacka vitlöksklyftan och löken och strö ut över köttet. Rulla ihop som en rulltårta från den längsta sidan (satsa på längd framför tjocklek). Gör en ögla av snöret i ena änden av rullen, sedan flyttar man ner snöret en liten bit innan man gör en ny ögla och så upprepar man tills dess att hela rullen är hårt uppbunden innan man kapar snöret och knyter till. Salta och peppra utsidan.

Bryn rullen runtom i smör i en stekgryta och häll sedan på en skvätt vatten. In i ugnen under lock, helst med en termometer instucken i mitten av rullen. Den ska upp till ca 68-70 grader. Låt vila insvept i folie i minst 15 minuter innan snöret avlägsnas.

Om man vill kan man göra sås av skyn. Nästa gång tror jag att jag ska laga morotsmos att ha till. (Hälften morötter, hälften potatis, mixa och blanda med smör, grädde, salt och peppar till ett gott mos.)

Inga kommentarer: