2012-01-09

Härliga matavlastning - eller "Lammfärscurry med cocosmjölk"

Idag kom den hett efterlängtade matkassen, eller rättare sagt fem stycken kassar. Jag hade vunnit 1000 kronor att spendera på matinköp hos MatHem i en tävling och beställde för vinsten en Monika Ahlbergs middagskasse (5 middagar för 4 personer), 7 st 1,5 liters mjölk, 5 st fil, 3 yoghurt, bröd och flingor. Den extra beställningen motsvarar ungefär vad som går åt här hemma till måltidsdryck och frukostmat under en vecka. Samt hemleveransen då.
Det där sistnämnda är en av de centrala delarna i att jag verkligen gillar hemlevererad mat - och de av er som nån gång testat att kånka motsvarande mängd mat uppför tre trappor (ingen hiss) förstår nog varför.

Det var en något utpumpad ung grabb som levererade 5 kassar mat till mig ikväll. Det var strongt jobbat av honom att se så pass glad ut ändå när jag öppnade dörren, de trapporna har knäckt folk förr. :)

Kassarna var fulla med härliga grönsaker - bland annat ett enormt vackert savojkålhuvud och efter uppackning ställde jag mig för att laga den första rätten.


Lammfärscurry med cocosmjölk och rött ris

Det röda riset kom i en 300 g förpackning utan kokanvisningar men med en lång lista av allergiframkallande ämnen (gluten, fisk, skaldjur, jordnöt, nötter, sulfit, "blötjur" etc) som den tydligen skulle förhindra (sic!). Lite mer lusläsande av etiketten - den här gången på den engelska delen - avslöjade att de sannolikt menade att produkten förpackades i en fabrik där alla de olika listade ämnena fanns. Inte heller på engelska fanns det kokanvisningar. I receptet stod det bara "koka med dubbel mängd vatten i angiven tid". Ja, tjena... Hade maken varit den som skulle laga maten så skulle det ha tagit tokstopp här. Han vill ha tydliga instruktioner av hur och när han ska göra sakerna i maträtten. Efter lite funderande kom jag fram till att det sannolikt var så att det röda riset troligtvis hade en ganska lång koktid - ris varierar ju från nån minut för snabbris upp till en 40-50 minuter för vissa rårissorter. Inte heller visste jag hur stor en portion skulle bli, så jag kokade rubbet med "pastakokningsmetoden" för säkerhets skull (mycket vatten, inget lock, koka häftigt och häll av i durkslag för att få bort överskottsvattnet). Det tog drygt 40 minuter innan riset blivit klart - lagom tid för att laga curryn och hacka grönsakerna och duka bordet.
Men så smakade jag av curryn... Och med den kryddning som stod i receptet så måste jag nog säga att det finns betydligt roligare saker att göra med lammfärs. Den föll ganska rejält platt med lite fadd och intetsägande smak - det hettade lite i munnen men det var också allt. Det krävdes lite socker (bara 1 tsk - det höjer tomatsmaken), några stänk tabasco, en bit hemkokt lammfond som jag hade i frysen samt runt 1-2 tsk kanel för att skrämma liv i curryn, men då lyfte den å andra sidan rejält.
Hela familjen åt rejäla portioner och tog om och det blev ändå tillräckligt med mat över (efter komplettering med frysanpassade grönsaker) för två stycken matlådor. Inte illa! Lite "den bruna maten"-varning var det, men med grönsalladen (som jag lade till en morot i stavar i) så klarade den sig. Det skulle nog ha sett snyggare ut med ett vitt ris.
Med mina modifieringar så blir det en rätt jag kan tänka mig att göra igen.

Inga kommentarer: