"Stark, söt och himmelskt god!" står det om receptet jag hittade. Men borde det inte vara djävulskt gott, eller syndigt gott, istället? Jag provlagade det här så snart mina fina tomater blivit tillräckligt mogna. Det dröjer nog inte så länge i den här värmen, de börjar redan skifta i färg! Djävulssylten ska passa till all slags mat. (Men själv tycker jag den påminner en del om stark ketchup - så riktigt all mat tror jag inte jag kommer använda den till.)
800g röda mogna tomater
4 röda stora paprikor
2-4 starka chilifrukter (dosera hettan efter smak)
8 klyftor vitlök
1 tsk salt
1 tsk krossad svartpeppar
½ dl ättika (24%)
2 ½ dl syltsocker (mera syltsocker kan tillsättas ifall du vill ha en sötare sylt
Skölj grönsakerna, skär och hacka tomaterna och paprikan i små kuber, avlägsna gärna tomatfästet. Hacka chilin i små små bitar. Pressa vitlöken. Blanda alla ingredienser förutom socker i en kastrull och låt småkoka i ca. 45-55 minuter. Smaka av, tillsätt mera chili ifall du vill ha lite starkare djävulssylt. Notera att hettan från chilin avtar efter att djävulssylten svalnat. Så spara inte på styrkan. Stavmixa djävulssylten ifall du föredrar jämnare konsistens. Tillsätt syltsockret och låt djävulssylten koka ytterligare 10 minuter. Häll i rena upphettade glasburkar som sköljts med atamon, förvara i kylskåp.
4 röda stora paprikor
2-4 starka chilifrukter (dosera hettan efter smak)
8 klyftor vitlök
1 tsk salt
1 tsk krossad svartpeppar
½ dl ättika (24%)
2 ½ dl syltsocker (mera syltsocker kan tillsättas ifall du vill ha en sötare sylt
Skölj grönsakerna, skär och hacka tomaterna och paprikan i små kuber, avlägsna gärna tomatfästet. Hacka chilin i små små bitar. Pressa vitlöken. Blanda alla ingredienser förutom socker i en kastrull och låt småkoka i ca. 45-55 minuter. Smaka av, tillsätt mera chili ifall du vill ha lite starkare djävulssylt. Notera att hettan från chilin avtar efter att djävulssylten svalnat. Så spara inte på styrkan. Stavmixa djävulssylten ifall du föredrar jämnare konsistens. Tillsätt syltsockret och låt djävulssylten koka ytterligare 10 minuter. Häll i rena upphettade glasburkar som sköljts med atamon, förvara i kylskåp.
(Jag hade i extra chilipasta i slutet av kokningen, samt flytande atamon för att konservera när det var klart. Det ska göra att den inte behöver kylskåpsförvaring förrän burken öppnats.)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar