2020-08-27

Chutney på gurka och äpple

Vi var och hälsade på vår blivande familjemedlem igår. Det är den sibiriske kattungen Lucifer som kommer flytta hem till oss i mitten av september. Eftersom Lucifers uppfödare hade ett visst överskott på västeråsgurkor så fick vi till min förtjusning med oss hem ett antal kilo av dessa... 😊




Måtten är på ett ungefär, kryddorna höftade jag i


500g fintärnad västeråsgurka
500g fintärnat äpple
1 (stor) banancharlottenlök
1 vitlöksklyfta, krossad och hackad
1 spansk chili (röd), finhackad
2 cm ingefära från tub
1 cm chilipuré från tub
chiliflakes
runt 1 tsk senapsfrö (blandat gult och brunt)
piment d'espelette (ett riktigt hett paprikapulver)
2 lagerblad
1 kanelstång
1 tsk salt
3 dl vinäger (jag blandade en fin sherryvinäger med vitvinsvinäger)
175g vanligt socker
225g syltsocker

Häll allt utom sockret i en stor gryta. Koka tills mjukt. Tillsätt sockret och fortsätt koka tills det tjocknar.
Ta från värmen, skumma om det behövs och ha i flytande atamon enligt flaskan.
Häll upp på atamonsköljda burkar och låt stå och mogna i minst en vecka, gärna en månad.
Det ska bli spännande att provsmaka när det mognat klart!

Inga kommentarer: