Det är coronatider och hela världen verkar ha tagit upp bakning igen. Då är det bra om det inte går åt så mycket jäst så att man kan spara lite till nästa gång. Vi försöker undvika att gå till butiker så gott det går, så då får vi också baka för att täcka brödbehovet!
Idag blev det ett improviserat grytbröd. Hade tänkt ha det till frukostmackorna de närmsta dagarna, men hoppsan... Vi käkade visst upp halva ganska direkt!
Härligt knaprig yta och saftigt inkrom blev det! :D
12 g jäst (1/4 paket)
1 skvätt surdeg
4 dl kallt vatten
ca 1 liter blandat mjöl (lite grovt rågmjöl, en skvätt siktad dinkel, två nävar vetekli, resten fullkornsvetemjöl)
1 tsk finkornigt salt
god olivolja
Lös upp surdeg och jäst i vattnet, ha i mjölet och knåda i maskin tills det är en lite lätt kladdig deg som dock släpper från kanten. Ha i saltet mot sluttampen.
Skrapa upp degen lite, och häll olja runtom och under. Lite olja ovanpå också så det inte fastnar nånstans. Täck degbunken med plast och låt jäsa i minst 2,5 timmar.
Stoppa en 3 liters gryta med locket på i ugnen och värm upp till ca 250 grader. Handtag och lock måste tåla värmen, gjutjärn är bäst, jag använde en titangryta. Det funkar också bra.
När degen jäst färdig, plocka den ur bunken ner på ett välmjölat bakbord. dra ut degen till en rektangel och vik den från kanten in mot mitten från båda sidorna så det blir tre lager. Dra ut degen lite igen och upprepa från andra ledden.
Forma sedan till en boll och spänn degen så allt skarvaktigt hamnar på undersidan. Låt ligga under bakduk i runt 20 minuter.
Ta grytan ur ugnen och lägg i degbollen med skarven nedåt. Sätt på locket igen och stoppa in i ugnen.
Baka 10 minuter i 250 grader, sänk sedan till ca 225 grader och grädda vidare (med lock) i 20 minuter. Därefter tar man bort locket och gräddar ytterligare 25 minuter.
Låt svalna under duk på galler. Ät och njut! 🍞😁
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar