Eller om det blev sylt... Vi får se hur fast den blev vid provsmak.
1 kg urkärnade Viktoriaplommon (det tog en långfilm på 2h att kärna ur alla plommon brorsan kom förbi med häromkvällen...)
500g syltsocker
500g strösocker
Valfri smaksättning (jag lät 4 stjärnanis koka med och efter jag hällt upp hälften av marmeladen i atamonsköljda burkar så tillsatte jag 2 msk lagrad rom... Mums)
500g syltsocker
500g strösocker
Valfri smaksättning (jag lät 4 stjärnanis koka med och efter jag hällt upp hälften av marmeladen i atamonsköljda burkar så tillsatte jag 2 msk lagrad rom... Mums)
Flytande atamon - 1/2 dos för konservering (se mängd på flaskan) och till sköljning av burkarna.
Låt plommonen stå och gosa till sig med sockret i ett dygn ungefär. Grovmixa plommonen med en stavmixer direkt i grytan.
Ha i smaksättning om så önskas, tex kanelstång, stjärnanis etc. Koka sedan upp och låt koka under omrörning i en 10 minuter.
Skumma väl.
Ha i smaksättning om så önskas, tex kanelstång, stjärnanis etc. Koka sedan upp och låt koka under omrörning i en 10 minuter.
Skumma väl.
Ta bort kanelstång/stjärnanis/andra borttagningsbara kryddor och tillsätt flytande atamon (ersättning för konserveringsmedlet i den 1/2 mängd syltsocker som jag ersatte med vanligt socker).
När jag hällt upp halva satsen på atamonsköljda burkar så hade jag i 2 msk lagrad rom och rörde om. Så får jag 2 olika typer av marmelad med en sats...
Nu har jag "bara" 2,5 kg urkärnade plommon i frysen kvar att hitta på roligheter med...
När jag hällt upp halva satsen på atamonsköljda burkar så hade jag i 2 msk lagrad rom och rörde om. Så får jag 2 olika typer av marmelad med en sats...
Nu har jag "bara" 2,5 kg urkärnade plommon i frysen kvar att hitta på roligheter med...
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar