Åviken belgiskt våffeljärn med tre laggar |
Belgiska våfflor skiljer sig från mina vanliga enkla frasvåfflor i vanligt våffeljärn, så jag letade reda på några recept och utgående från dessa komponerade jag min egen variant som smakade gott och fungerade förträffligt.
Belgiska våfflor med jäst
7 dl fullkornsvetemjöl
7 dl mjölk
3 stora ägg
25 g (blå) jäst
1 dl smör & rapsolja
2 tsk socker
lite vaniljpulver
salt
Häll mjölet i en rejält tilltagen bunke, ha i runt 5 dl av mjölken och vispa till en slät smet. Smula ner jästen i resterande mjölk och rör tills den löst sig innan du häller ner mjölk och jästblandningen i mjölet. Knäck ner äggen i smeten, tillsätt matfettet, socker, vaniljpulver och saltet. Vispa tills slätt.
Täck med plastfolie och låt stå i rumstemperatur i en 4 timmar.
Vi äter våfflorna med både salta och söta tillbehör, de funkar till båda tycker jag. Om du vill ha enbart söta tillbehör så går det att öka på socker och vaniljpulver.
Salta tillbehör:
- Smetana (eller gräddfil), rom, finhackad rödlök och klippt gräslök
- Räkröra
Söta tillbehör:
- Sylt & grädde eller glass
- Lönnsirap
- Bär, tex hallon, blåbär och smultron
- Skivade bananer med lite lime pressat över
- Chokladkräm / chokladsås
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar