Trattkantareller - Cantharellus tubaeformis |
Gratinerad smörgås med svampstuvning - receptskiss
Förväll 1 liter rensad svamp - det går bra med blandsvamp eller bara kantareller eller enbart trattisar eller...Tillsätt hackad lök eller purjolök, hackad vitlök och lite matfett och låt löken bli mjuk och fin. Häll på ett glas med vatten, en skvätt fond (gärna svampfond men grönsaksfond går också bra), en klick tomatpure, en skvätt HP sås och lite worchestershiresås. Och nåt stänk tabasco. Sedan ska det i lite grädde också, ungefär hälften av mängden vatten blir bra. Och om du har det hemma - konjak eller xanté eller kanske någon annan spritig dryck. En matsked räcker fint.
Låt puttra tills stuvningen kokat ihop lite. Tillsätt maizenaredning, smaka av med salt & peppar och när stuvningen är nästan tjock nog ta den från plattan och tillsätt riven ost och hackad persilja efter smak.
Klicka ut på rostbrödskivor (jag brukar köra med rasken - ett lite grövre rostbröd) som du placerat på bakplåtspapper på en plåt. Toppa med mer ost.
In i ugnen på 200 grader tills smörgåsarna fått fin färg. Det här brukat räcka till 8 smörgåsar för oss.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar